Neler yeni

Muhabbetkuslari.org Ailesine Hoş Geldiniz 👋

🇹🇷 Muhabbetkuslari.org Türkiye’nin en eski muhabbet kuşu ve kafes kuşları bilgi forumudur… Sizde kayıt ol butonuna 👆tıklayarak. Üye olup, forumda soru sorup anında cevap alabilir ve paylaşımlar yapabilirsiniz. Hadi sende aileye katıl.🔥

Makale Kuş Hastalıkları Ve Tedavileri

Site içi bilimsel yazılar

htchaticeonem9

Aktif Üye
Katılım
11 May 2023
Mesajlar
175
Çözümler
3
Merhaba. Öncelikle herkese hayırlı bayramlar.

Biliyorsunuz ki, muhabbet kuşları gibi evcil kuşlar hasta olmaya yatkın, narin ve zayıf bünyeye sahip canlılardır. Cereyanda kalma, soğuk hava, hijyensiz veya havasız ortam, yetersiz yahut yanlış beslenme gibi birçok etkenden dolayı çoğu zaman kısa sürede hastalanır ve hatta hayatlarını kaybederler.

İşte ben bu makalede, hasta olan kuşlarımızda nasıl ve ne tür ilaçlar vermemiz gerektiğini ele alacağım. Unutmayın ki bunlar kullanılmadan önce mutlaka bir veteriner hekime danışılmalıdır. Özellikle de ishal, solunum rahatsızlıkları ve kursak mantarına değinmek istiyorum. Lafı fazla uzatmadan başlayalım:

1) İshal

Hemen hemen her kuşta meydana gelebilecek ve temel etkenlerin yetersiz hijyen, bağırsak enfeksiyonları, kötü beslenme, solunum rahatsızlıkları, üşütme vb. olduğu, önlem alınmazsa ölümcül olabilen bir hastalık belirtisidir. Şunu da unutmayalım ki ishal hastalık değil, hastalık belirtisidir. Lütfen bunu karıştırmayalım.

Gelelim ishal olan kuşumuz için yapabileceklerimize:

Öncelikle ishal olan kuşun bir veterinere götürülmesi gerekir. Eğer veteriner imkanınız yoksa evde tedavi uygulamaya mecbur kalacaksınız. Bunun için de öncelikle ishalin nedenlerini araştırmalı ve gerekirse (bu tür forumlar gibi) bilgili kişilere dışkının görselini göndererek ve hastalık öyküsünü anlatarak geribildirim almalısınız.

İshal olan kuşlarda duruma göre antibiyotik veya ilaç kullanılır. Kuş hafif geçiriyorsa ilk olarak Entrobac benzeri bir probiyotikle tedaviye başlanır, ancak hastalık devam eder ve şiddetlenirse antibiyotik kullanımına geçilir.

Örneğin eğer ishale neden olan bakteriyel bir enfeksiyon ise (E-coli, Salmonella, Koksidiyoz vb.) "Sulphamezathine" benzeri bir antibiyotik önerilir.

2) Solunum Yolu Enfeksiyonları

Genellikle kuşta hırıltılı ve sesli solunum, burundan gelen "vik vik" sesi, hapşırık, kuyruk sekmesi, ishal gibi belirtilerle meydana çıkar. Tedavi edilmesi geciktirilirse çoğunlukla ölüme sebebiyet verir.

Solunum yolu enfeksiyonları için önerilen antibiyotikler arasında; Monodoks, Tetradox, Hipradoksi, Belgica gibi ilaçlar yer almaktadır. Detaylı kullanımlarını internetten araştırarak öğrenebilirsiniz.

3) Kursak Mantarı

Megabakterilerin sebebiyet verdiği tedavisi zor ve ölümcül bir hastalıktır. Tedavi edilmezse kurumaya sebebiyet verebilir.

NOT: Kuruma bir hastalık değil, kuşun geçirdiği hastalığın son evresidir. Vücudun iyice zayıflayıp takatten kesilmesi, yemeden içmeden kesilmek ve kasların erimesi kuruma belirtilerindendir.

Hastalığın en belirgin belirtileri arasında; ishal, kusma, ağızda renk değişimi ve kötü koku, dışkıda sindirilmemiş yem veya gıdalar yer alır. Tedavisi zor olduğundan çoğu antibiyotik ve ilaç yetersiz kalır. Tedavi için Fluconazol isimli antibiyotik önerilir.

Kuşum hasta olursa ne yapmalıyım?

• Hasta olan kuşumuzu eğer diğer kuşlarla birlikte yaşıyorsa mutlaka ayrı bir kafese almalıyız.
• İmkânımız varsa bir kanatlı uzmanına götürmeliyiz. Eğer bulunduğumuz bölgede bir kanatlı uzmanı bilmiyorsak kuşlara bakan bir veteriner arayışına girmeliyiz.
• Kuşun hastalığı önemli ölçüde ilerlemişse mutlaka bir veteriner hekimin tavsiyesiyle ilaç kullanımına başvurmalıyız.
• Hasta kuşun kafesini sık sık dezenfekte etmeli ve bakteriyle temas etmesini olabildiğince engellemeliyiz.
• Yem ve suyunu her gün tazelemeliyiz.
• Kuşu ılıman ve üşümeyeceği bir ortamda barındırmalı, hava çok soğuksa kafesin etrafını bir taraftan nefes alabileceği şekilde kalın bir örtüyle sarmalıyız.


Buraya kadar okuduğunuz için teşekkürler. Sorularınız varsa sorabilirsiniz.

Herkese iyi bayramlar dilerim 😊